luni, 5 noiembrie 2012

Retus foto "3 autoportrete, 3 stereotipuri"

INTREBARI
De ce toate imaginile de pe internet sunt retusate?
Care este limita, cat de mult este retusata o imagine?
Ce este idealul de frumusete?
Ce este un stereotip?

TERMENI
Stereotip
Stereotipurile reprezintă seturi de trăsături atribuite membrilor unui grup social. Însă, acestea nu reprezintă doar o colecţie de trăsături considerate ca fiind caracteristice pentru membrii grupului, ci cuprinde şi o explicaţie care leagă acele atribute, o schemă care permite înţelegerea reunirii acestora într-o structură cognitivă comună (Yzerbyt, Rocher, Schadron, 1997). Stereotipurile pot fi pozitive, atunci când reunesc în structura lor trăsături valorizate pozitiv la nivel social, sau negative, dacă reunesc anumite caracteristici valorizate negativ. În general, indivizii dezvoltă mai puternic stereotipuri negative referitoare la alte grupuri decât la cele din care el face parte.
Stereotipurile sunt colective din punct de vedere al originii (Bourhis, Turner, Gagnon, 1997), deşi sunt împărtăşite de fiecare individ în parte. Ele tind să devină „credinţe împărtăşite normativ, consistente cu valorile şi ideologiile grupului de care aparţine persoana”.
Stereotipuri de gen
Sisteme organizate de credinte si opinii consensuale in legatura cu caracterisiticile femeilor si barbatilor, precum si despre calitatile presupuse ale masculinitatii si feminitatii. Stereotipurile ne spun nu numai cum sunt femeile si barbatii, dar si cum ar trebui ei sa fie. Fac parte dintr-un sistem mai larg de credinte despre gen care influenteaza perceptiile despre cele doua sexe. Acest sistem de credinte se transmite mai ales prin asteptarile societale, el incluzand totodata si atitudinile fata de rolurile adecvate fiecarui sex, perceptiile cu privire la cei care incalca aceste norme, precum si perceptia de sine, ca persoana de un anumit gen.

RESURSE



TEMA
Realizarea a 3 autoportrete stereotipate, unul neutru, altul dezirabil (inbunatatirea imaginii personale), altul negativ (ceea ce este perceput ca stereotip negativ)

INSTRUMENTE FOLOSITE:

HEALING BRUSH TOOL - copiaza pixeli dintr-o zona si aplica peste alta pentru a acoperii defecte, neregularitati din imagine, combina pixeli din cele 2 zone la aplicare (ALT + Click pt. copiere, Click pt. lipire )


CLONE STAMP TOOL -
copiaza pixeli dintr-o zona si aplica peste alta pentru a acoperii defecte, neregularitati
ERASER TOOL - guma de sters
IMAGE > ADJUSTMENTS> HUE/SATURATION - COLOR BALANCE - VARIATIONS
BRUSH - penelurile

RESURSE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu